_MG_8055web
Johan Dedeene
+32(0)9 280 93 43
voornaam.naam@clusta.be
 

roestvrij_staal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het roestvast staal is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Vooral in pharma, voeding en chemie vindt dit veredeld metaal zijn toepassing. Om zijn strakke en moderne uitstraling, krijgt het een steeds prominentere plaats in interieur en decoratie en als constructief element in bouwtoepassingen.

Roestvast staal, ook wel inox genoemd , is  een combinatie van hoofdzakelijk ijzer, chroom en koolstof. Daarbij is minimaal 10,5% chroom nodig en maximaal 1,2% koolstof aanwezig. Het chroom  zorgt voor de vorming van een dun, maar hard laagje chroomdioxide op het oppervlak van het metaal.

RVS is corrosiebestendig en zeer sterk en heeft in gepolijste vorm een exclusieve uitstraling. Er bestaan wel 200 soorten RVS, dus is er voor elke toepassing wel een geschikte soort . Er zijn 4 belangrijke types. De meest voorkomende zijn de austenitische soorten. Ferritische soorten zijn eerder vrij  zacht terwijl martensitisch RVS zeer hard en sterk is. Duplexsoorten zijn tegelijk sterk en flexibel.

In de keuze voor de meest geschikte RVS-soort voor uw product, spelen oppervlaktebehandeling en omgevingsfactoren een belangrijke rol. Bij een correcte toepassing is het materiaal zo goed als onderhoudsvrij. Clusta helpt u bij de materiaalkeuze voor uw toepassing en adviseert over de resistentie van de RVS-legeringen  tegenover verschillende media als chemische stoffen, afvalwaters, voedingsproducten of reinigingsmiddelen.