_MG_8055web
Johan Dedeene
+32(0)9 280 93 43
voornaam.naam@clusta.be
 

       
 

sandwichmaterialen

 

 

 

De mondiale trend tot het ontwikkelen van nieuwe duurzame materialen is onmiskenbaar. Voorbeelden zijn materialen die volledig recycleerbaar en/of herbruikbaar zijn, lichtgewicht materialen, isolerende materialen en materialen met een verlengde levensduur.

Een voorbeeld van een dergelijk materiaal is sandwichmateriaal, opgebouwd uit meerdere lagen van materialen met zeer uiteenlopende eigenschappen. De toepassingsmogelijkheden van sandwichmaterialen situeren zich hoofdzakelijk daar waar de verhouding tussen hoge stijfheid en laag gewicht belangrijk is.
Andere voorbeelden zijn titanium en magnesium legeringen, hoge sterkte staal, strekmetalen, metaalschuimen, multimetalen, vervormbare deklagen en zelfherstellende materialen. Deze nieuwe materialen bieden opportuniteiten naar een brede waaier van industriële sectoren zoals de maakindustrie, bouw, energie en transport. Toch vinden dergelijke materialen op vandaag nog maar in beperkte mate hun weg naar de kleine ondernemer. Eén van de voornaamste oorzaken is het ontbreken van de benodigde kennis rond de mogelijkheden tot het verwerken ofwel omvormen van dergelijke materialen.

Clusta wil de rol blijven spelen van blikopener voor de metaalverwerker als het gaat om ondernemingen kennis te laten maken met nieuwe materialen en de technologieën om deze materialen te bewerken. Clusta geeft objectief advies bij de materiaalkeuze, de verwerking of omvorming van nieuwe materialen tot innovatieve producten en begeleidt desgewenst het volledige traject van idee tot eindproduct.

Omni-mat project
In dit kader introduceert Clusta ook het project Omni-Mat (Omvormen van Nieuwe Materialen). Dit project beoogt de kleine ondernemer bewust te maken van bovenstaande trend en de technologieën voor het omvormen van nieuwe duurzame materialen te introduceren. Doel is het verwerken van nieuwe duurzame materialen toegankelijker te maken en de implementatie ervan te bevorderen. Sensibiliseren, kennis delen en integraal innoveren door het samenbrengen van complementaire partners op de werkvloer vormen hierbij de kernactiviteiten.